BLOG

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ

σχολικά είδη σχολείο σχολική προσαρμογή

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ  ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την σχολική προσαρμογή, είναι πολλοί. Πολλά παιδιά δεν μπορούν να δεχθούν τον αποχωρισμό από το περιβάλλον του σπιτιού, νιώθουν αδύναμα να σπάσουν την άρρηκτη σχέση τους με τη μητέρα ή το συγγενικό τους περιβάλλον, βιώνουν το άγχος της μοναξιάς και τη φοβία της εγκατάλειψης στο σχολείο από τους οικείους τους.

Έτσι είναι απαραίτητο να υπάρχει μια σωστή προετοιμασία από νωρίς, ώστε το παιδί να γνωρίζει που θα πάει, ποιοι θα είναι οι δάσκαλοί του, να κατανοήσει ότι θα είναι πάντα στη διάθεσή του για κάθε βοήθεια, ότι δε θα στερηθεί ή θα χάσει κάτι πηγαίνοντας στο σχολείο, αντίθετα μόνο θα κερδίσει χιλιάδες πράγματα. Αυτό προϋποθέτει μια χαλαρή, πλην όμως οργανωμένη παροχή πληροφοριών και βοήθεια από τους γονείς και το οικείο περιβάλλον, ώστε το παιδί να νιώσει ότι μπορεί να κάνει το βήμα άφοβα κι επειδή γονείς βιώνουν την αρχή της σχολικής ζωής του παιδιού τους έντονα, ταυτιζόμενοι πλήρως με το παιδί, θα πρέπει κι εκείνοι να είναι ψύχραιμοι και ήρεμοι απέναντι σε οποιαδήποτε αντίδραση του παιδιού σε περίπτωση που δεν μπει εύκολα στην τάξη από την πρώτη μέρα.

Απαραίτητο κομμάτι της πρώτης φοράς στο σχολείο  είναι ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός του παιδιού. Πρέπει να είναι πρακτικός , χρήσιμος , ουσιαστικός. Όχι ακριβός αλλά απαραίτητος για την κάλυψη των αναγκών για τα μικρά πρωτάκια.

  • Τετράδια αντιγραφής:  επιλέγονται κάποια με διαφορετικό χρώμα εξωφύλλου, πχ ένα πράσινο και ένα κίτρινο. Έτσι η συνεννόηση με τα παιδιά γίνεται εύκολα, καθώς η δασκάλα ζητάει να της δώσουν το πράσινο τετράδιο για να ελέγξει την εργασία τους και τους μοιράζει το κίτρινο. Στα τετράδιά τους τα παιδιά γράφουν πάντα με μολύβι και αν χρειαστεί να ζωγραφίσουν χρησιμοποιούν ξυλομπογιές. Κατάλληλο μολύβι είναι ένα απλό ξύλινο μολύβι 2Β.
  • Τετράδιο ορθογραφίας: Ένα μικρό επίσης τετράδιο θα χρησιμοποιηθεί σε λίγο καιρό για να γράφουν τα παιδιά την ορθογραφία τους
  • Μαθηματικά: Ένα μικρό τετράδιο με τετραγωνάκια για να μπορεί μέσα σε αυτά να γράφει το παιδί αριθμούς
  • Λίγα ανταλλακτικά φύλλα ντοσιέ μεγέθους 17Χ25 με μικρό περιθώριο δεξιά και αριστερά (να μην είναι δηλαδή τύπου έκθεσης και που διαθέτουν ένα μεγάλο περιθώριο από τη μια μόνο πλευρά της σελίδας.)
  • Τετράδιο πρόχειρο για να γράφει εκεί το παιδί ό,τι εκείνο θέλει ή σημειώσεις για τα άλλα μαθήματα (πχ για τη Μελέτη Περιβάλλοντος). Δε μας ενδιαφέρει ούτε το μέγεθος ούτε το εξώφυλλο. Μπορεί επίσης να είναι σπιράλ. Σίγουρα όμως τα φύλλα του πρέπει να είναι ριγέ.
  • Κάποιες σχολικές εργασίας απαιτούν ψαλιδάκι. Προσοχή όμως. Το ψαλιδάκι που θα έχουν τα παιδιά να είναι για χειροτεχνία, δηλαδή με στρογγυλές τις μπροστινές του άκρες και όχι μυτερές.
  • Κάποια κόλλα για χαρτιά ή και σωληνάριο με κόλλα στιγμής (για χαρτόνια και άλλα υλικά, πχ όσπρια κλπ). (Βοηθάμε  το παιδί μας να μάθει να κλείνει καλά το καπάκι της κόλλας.)
  • Χρώματα: Οι ξυλομπογιές και οι μαρκαδόροι με χοντρή μύτη χρειάζονται συχνά σε σχολικές εργασίες της πρώτης δημοτικού. Οι ξυλομπογιές χρησιμοποιούνται στα τετράδια και στα βιβλία, οι μαρκαδόροι στις φωτοτυπίες.
  • Ιδιαίτερο και ξεχωριστό κομμάτι είναι η σχολική τσάντα και η κασετίνα. Συνήθως προτιμούμε τις τσάντες πλάτης ώστε να μη μετατίθεται μεγάλο βάρος στα παιδιά και φροντίζουμε η κασετίνα να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να χωρά αρκετά πράγματα.

Και μην ξεχνάτε τα παιδιά δεν θέλουν πολλά πράγματα, θέλουν αγάπη, η αγορά λίγων αλλά ξεχωριστών πραγμάτων με αγάπη είναι αυτό που θα γεμίζει γλυκά κάθε μέρα τους στο σχολείο.

περισσότερα άρθρα
NEWSLETTER
Για να μαθαίνετε πρώτοι προτάσεις και προσφορές από τα μεγαλύτερα ηλεκτρονικά καταστήματα εγγραφείτε στη λίστα παραληπτών του newsletter μας.